Σφραγίσματα

Όταν τα δόντια έχουν τερηδονικές βλάβες πρέπει να σφραγίζονται το συντομότερο ώστε να αποφευχθεί η ενδοδοντική θεραπεία ή η εξαγωγή του δοντιού. Τα σφραγίσματα (εμφράξεις) πραγματοποιούνται αφού καθαριστεί η τερηδόνα του δοντιού και καθαριστεί σωστά η κοιλότητα.Μετά την κατάλληλη επεξεργασία με την χρήση αδροποιητικού και συγκολλητικού παράγονται τοποθετείτε η σύνθετη ρητίνη όπου με την τελική διαμόρφωση του υλικού ακολουθεί ο φωτοπολυμερισμός για να σκληρύνει , και τέλος γίνεται η λείανση και η στίλβωση της έμφραξης.                                       

 

                                                     

Ενδοδοντία (Απονευρώσεις)

Η ενδοδοντική θεραπεία (στην καθομιλουμένη «απονεύρωση») είναι η πράξη που διενεργείται στο ιατρείο προκειμένου να διατηρηθεί κάποιο δόντι στον οδοντικό φραγμό του ασθενούς και να αποφευχθεί η απώλειά του με εξαγωγή. Γίνεται αφαίρεση του πολφού του δοντιού και ύστερα μετά από σωστό καθαρισμό και παρασκευή των ριζών του δοντιού γίνεται έμφραξη του με ειδικό υλικό ώστε να μην υπάρχει είσοδος μικροβίων. Η ενδοδοντική θεραπεία γίνεται με τοπική αναισθησία και είναι ανώδυνη διαδικασία.Συνήθως ολοκληρώνεται σε 2-4 συνεδρίες ανάλογα με το περιστατικό.

Περιοδοντολογία

Θεραπέια ουλίτιδας

Η ουλίτιδα είναι παθολογική κατάσταση των ούλων, που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και αιμοραγία. Η ουλίτιδα προκαλείται από την μικροβιακή πλάκα δηλαδή ένα σύνολο εναποθέσεων που αρχίζουν να συγκεντρώνονται πάνω στις οδοντικές επιφάνειες, παράλληλα με το σιαλικό υμένιο, ακόμη και λίγα λεπτά μετά το βούρτσισμα.Η αντιμετώπιση της ουλίτιδας είναι η καλή στοματική υγειινή, το συχνό βούρτσισμα, τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα , η χρήση νήματος και τα μεσοδόντια βουρτσάκια, τα στοματικά διαλύματα , οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο για καθαρισμό και τέλος η σωστή διατροφή η οποία περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά.

Ο καθαρισμός δοντιών στον οδοντίατρο είναι μία απλή διαδικασία κατά την οποία αφαιρείται η πλάκα (μια μαλακή, μολυσμένη με βακτήρια μεμβράνη) και η πέτρα από τα δόντια. Τις περισσότερες φορές πραγματοποιείται χωρίς αναισθησία, μιας και είναι ανώδυνη και απλή διαδικασία και ολοκληρώνεται σε μία επίσκεψη.

Θεραπεία περιοδοντίτιδας

Περιοδοντίτιδα ονομάζεται η φλεγμονώδης αντίδραση των στηρικτικών περιοδοντικών ιστών, που έχει ως αποτέλεσμα την προοδευτική απώλεια πρόσφυσης, απώλεια φατνιακού οστού, σχηματισμό περιοδοντικών θυλάκων και υφίζησης των ούλων. 

Για τη θεραπεία της περιοδοντίτιδας τις περισσότερες φορές πραγματοποιείται χειρουγικός καθαρισμός, δηλαδή ένας αριθμός από συνεδρίες όπου γίνεται βαθύς καθαρισμός  με χειρουργική προσέγγιση με τοπική αναισθησία.

Σε κάποιες περιπτώσεις εκτός από τη θεραπεία στο οδοντιατρείο ο ασθενής μπορεί να λάβει και θεραπευτική αγωγή.

Προσθετική

Στεφάνες και Γέφυρες

Οι στεφάνες και οι γέφυρες είναι μικρές προσθετικές εργασίες που χρησιμοποιούνται για να αντικαταστήσουν ένα ή περισσότερα δόντια που λείπουν. Στηρίζονται στα γειτονικά δόντια και προϋποθέτουν το τρόχισμα των δοντιών που θα τις στηρίξουν, ώστε να δημιουργηθεί ο κατάλληλος χώρος για την εφαρμογή τους. Ανάλογα με το υλικό κατασκευή τους υπάρχουν οι κλασσικές μεταλλοκεραμικές  στεφάνες και γέφυρες που αποτελούνται από μετταλικό σκελετό και αισθητική επικάλυψη πορσελάνης και οι ολοκεραμικές στεφάνες και γέφυρες που κατασκευάζονται εξ' ολοκλήρου κεραμικό υλικό.

Οδοντοστοιχίες

Οδοντοστοιχία ονομάζεται η κινητή προσθετική εργασία που αντικαθιστά τα δόντια που λείπουν.

Υπάρχουν δύο είδη οδοντοστοιχιών, η ολική για τις περιπτώσεις που λείπουν όλα τα δόντια σε μία γνάθο και η μερική που χρησιμοποιείται όταν υπάρχουν ακόμη κάποια δόντια- στηρίγματα. 

Η ολική οδοντοστοιχία στηρίζεται στα ούλα σας ενώ η μερική οδοντοστοιχία στηρίζεται στα δόντια σας ή στα δόντια και στα ούλα σας ταυτόχρονα.

Αισθητική Οδοντιατρική

Όψεις πορσελάνης

Οι όψεις πορσελάνης είναι πολύ λεπτές φλούδες από πορσελάνη που συγκολούνται μόνιμα στα δόντια με ελάχιστο τρόχισμα οδοντικής ουσίας για να διορθώσουμε και να βελτιώσουμε διάφορα αισθητικά προβλήματα όπως:

  • Μερικώς στραβά δόντια
  • Έντονες δυσχρωμίες των δοντιών
  • Κενά (διαστήματα) μεταξύ των δοντιών.
  • Υπολειπόμενοι πλάγιοι τομείς 
  • Το μέγεθος των δοντιών 
  • Μερικώς σπασμένα δόντια

 

Όψεις ρητίνης

Οι όψεις ρητίνης ή bonding δοντιών γίνεται με την χρήση της σύνθετης ρητίνης (υλικό που χρησιμοποιείται στα λευκά σφραγίσματα) για να διορθώσουμε το χρώμα, το σχήμα και σε μερικές περιπτώσεις  την κλίση των δοντιών, αν είναι αυτά στραβά. Χρειάζεται μικρή ή και καθόλου τρόχισμα οδοντικής ουσίας , είναι σύντομη τεχνική, ολοκληρώνεται σε ένα μόνο ραντεβού, είναι ελάχιστα παρεμβατική, προσφέρει άμεσα θεαματικά αποτελέσματα και είναι οικονομική.

 

Ψηφιακή Ακτινογραφία

 Στο ιατρείο μας η λήψη ακτινογραφιών πραγματοποιείται με την βοήθεια ψηφιακού σένσορα, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον χρόνο έκθεσης και την ακτινοβολία που λαμβάνει ο ασθενής σε σύγκριση με τις συμβατικές ακτινογραφίες. Η εικόνα εμφανίζεται αμέσως στον υπολογιστή ή στην τηλεόραση της οδοντιατρικής έδρας χωρίς να χάνεται χρόνος για την εμφάνιση όπως γίνεται με τα συμβατικά πλακίδια.

 

Λεύκανση δοντιών

 Η λεύκανση είναι μια  διαδικασία με την οποία επιτυγχάνεται βελτίωση του χρώματος των δοντιών.     

 

 

Υπάρχουν 3 τεχνικές για την λεύκανση των δοντιών:

  • Λεύκανση στο ιατρείο ή
  • Λεύκανση στο σπίτι ή
  • Λεύκανση που ξεκινά με μια συνεδρία στο ιατρείο και ολοκληρώνεται στο σπίτι.       

Λεύκανση στο σπίτι

Η λεύκανση στο σπίτι πραγματοποιείται με την βοήθεια εξατομικευμένων ναρθηκών που ταιριάζουν στα δόντια σας. 

Στα λεπτά και μαλακά αυτά ναρθηκάκια τοποθετείτε την λευκαντική ουσία με την οποία σας προμηθεύουμε.

Τα δισκάρια χρησιμοποιούνται συνήθως κατά την διάρκεια του ύπνου, για 7-10 βράδια ή ακόμη περισσότερο αν χρειαστεί.

Λεύκανση στο ιατρείο

Η λεύκανση των δοντιών στο ιατρείο μας, πραγματοποιείται με την χρήση της λυχνίας Philips ΖΟΟΜ. Η τεχνική προτιμάται από τους ασθενείς που θέλουν γρήγορα αποτελέσματα, καθώς διαθέτει εκτενή βιβλιογραφία, εξαιρετικά αποτελέσματα,  και απόλυτη ασφάλεια. Στα δόντια γίνεται τοποθέτηση της λευκαντικής ουσίας που περιέχει 6% υπεροξείδιο του υδρογόνου, το οποίο ενεργοποιείται με την βοήθεια της λυχνίας ΖΟΟΜ. Έτσι καθώς διασπάται ,απελευθερώνεται οξυγόνο το οποίο εισέρχεται στις δομές του δοντιού διασπώντας τις χρωστικές. Η διαδικασία συνολικά διαρκεί περίου μια ώρα ενώ κατά την διάρκεια της, οι ασθενείς  μπορούν να παρακολουθήσουν τηλεόραση ή να ακούσουν μουσική.

Πότε αντενδείκνυται η λεύκανση;

Σε δόντια σπασμένα, με κατάγματα στην αδαμαντίνη, πολύ τερηδονισμένα, με πολλά σφραγίσματα, με θήκες ή γέφυρες, δεν ενδείκνυται η θεραπεία της λεύκανσης. Επίσης, υποψήφιοι με υπέρμετρο θαυμασμό στα χαμόγελα των media, επίσης πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα ικανοποιηθούν με τη θεραπεία της λεύκανσης, διότι απλά αυτά τα χαμόγελα είναι με την χρήση όψεων πορσελάνης.

Πόσο διαρκεί η λεύκανση;

Η λεύκανση είναι μια ημιμόνιμη τεχνική βελτίωση του χρώματος των δοντιών. Η λεύκανση διαρκεί 1-2 χρόνια, αλλά το κάπνισμα, η συχνή κατανάλωση καφέ, τσάι, κόκκινου κρασιού ή τροφών με έντονων χρωστικών μπορεί να μειώσει την διάρκεια του αποτελέσματος.

Χειρουργική στόματος

 Στο ιατρείο μας πραγματοποιούνται εργασίες στο φάσμα της χειρουργικής στόματος, όπως χειρουργικές εξαγωγές εγκλείστων και ημιεγκλείστων φρονιμητών, ακρορριζεκτομές , αφαίρεση κύστεων και εκτομές χαλινών.

 

ΕΝΕΣΙΜΑ ΕΝΘΕΜΑΤΑ ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟΥ ΟΞΕΩΣ (NEA ΥΠΗΡΕΣΙΑ)